Easiest Way to Make Tasty Sarimuka

Sarimuka. Seri Muka - amazing Malaysian kuih (sweet cake) made of glutinous rice, coconut milk Seri Muka is a dainty and yummy dessert. It's been a while since I posted Malaysian. Seri muka is a Malaysian steamed layer cake (kuih) which consist of a glutinous rice (thai sweet rice - sticky rice) layer steamed with coconut milk and a sweet pandan custard.

Sarimuka Buat dengan penuh kasih sayang dan fresh from ladang! Resepi kuih seri muka atau orang utara panggil pulut sekaya yang gerenti jadi. Resepi dari ibu mertua sahabat baik Che Nom iaitu Cikgu Jun. You can have Sarimuka using 17 ingredients and 15 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Sarimuka

  1. Prepare of Ketan.
  2. It's 100 gr of beras ketan.
  3. It's 100 ml of santan kental.
  4. You need 2 jumput of garam.
  5. You need 1 lembar of daun pandan.
  6. Prepare of Adonan atas.
  7. Prepare 1 butir of telur.
  8. Prepare 3 1/2 sdm of gula pasir.
  9. It's 2 jumput of garam.
  10. Prepare 1 sdm of tepung beras.
  11. You need 1 sdm of tepung terigu.
  12. You need 1/2 sdt of tepung sagu.
  13. It's 1/4 sdt of pasta pandan.
  14. It's 1 sdm of susu kental manis.
  15. Prepare 100 ml of santan kental.
  16. Prepare secukupnya of Minyak goreng.
  17. It's of Daun pisang.

Kuih Seri Muka is a Penang Nyonya Kuih comprising a top layer which is green pandan pudding and a bottom layer of glutinous rice. Kuih Seri Muka or Kueh Salat is popular Malaysian nyonya kueh made with pressed sticky rice layered with coconut egg custard flavored with pandan. Seri muka literally means beautiful face in Malay. A two-layered steamed concoction of Seri Muka.

Sarimuka instructions

  1. Kukus beras ketan yg sudah bersih selama 10 menit.
  2. Masak sisa bahan ketan yaitu santan, garam dan daun pandan sampai mendidih.
  3. Setelah santan mendidih masukkan ketan yg sudah di kukus.
  4. Masak sampai jadi aron, setelah masak tinggal di kukus lagi kurang lebih 5-10 menit.
  5. Sambil menunggu, bisa membuat adonan untuk atasnya dengan mencampurkan gula dan telur. Aduk hingga larut.
  6. Campurkan tepung beras, terigu dan tapioka di satu wadah.
  7. Campurkan santan kental, garam dan susu kental manis jadi satu.
  8. Campurkan campuran telur dengan tepung sambil diaduk hingga rata ditambah dengan pasta pandan. Kemudian masukkan campuran santan perlahan sambil di aduk.
  9. Setelah merata, saring dan tiriskan.
  10. Cek apakah ketannya sudah siap, setelah itu masukkan ketan ke dalam cetakan loyang sambil di tekan agar memadat.
  11. Kemudian kukus lagi hingga ketan mengkilap.
  12. Setelah beberapa saat dan ketan mengkilap, tuangkan adonan atasnya secara perlahan sedikit" sampai menutupi permukaannya.
  13. Setelah beberapa saat lanjutkan lagi sedikit" hingga adonan atasnya habis.
  14. Setelah selesai tutup kukusan dengan tutup yg dilapisi serbet. Masak kurang lebih 15 menit.
  15. Setelah 15 menit dan atasnya mengeras, kue sudah matang dan siap ditiriskan.

This pandan seri muka uses natural colours from the blue pea flowers and pandan Like today's post of Pandan Seri Muka, I just learned this kuih's name from Jane's corner one. #MakananIndonesia Kue Serimuka ( Sarimuka ) Assalamualaikum KUIH SERI MUKA SUBANG Makin digemari di bulan Ramadhan ni. Adik beradik seri muka telah bersatu. Menjadi santapan berbuka puasa buat pengemarnya. Satu lg kue khas dari Kalimantan Selatan, Sarimuka Lakatan / ketan sarikaya gula merah. banyak dijumpai saat bulan Ramadhan.

Comments